Međunarodni dan srednjoškolaca Bjelovarsko-bilogorske županije

Udruga Impress, kao nositelj projekta, zajedno sa suorganizatorima Udrugom srednjoškolaca Hrvatske i Vijećem učenika Bjelovarsko-bilogorske županije, 17.11.2015. u Daruvaru je organizirala  projekt pod nazivom Međunarodni dan srednjoškolaca.

Ovo je najveći pilot projekt za učenike Bjelovarsko-bilogorske županije u kojem su sudjelovale srednje škole iz svih 5 gradova naše županije. Na projektu je bilo više od 200 sudionika. Glavni cilj ovog projekta bio je povećati osviještenost srednjoškolaca o tome da imaju svoj dan, da osvijeste probleme s kojima se susreću tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja, da gledaju na te probleme kao na izazove i da zajednički nađu strategiju za rješavanje istih i potaknuti ih na uključivanje u rad udruga civilnog društva koje nude neformalno obrazovanje koje će im u daljnjem životu itekako biti od koristi. Cilj je ispunjen!

Naš događaj tekao je ovako:

08:30-08:50 – prijava sudionika (Gradska sportska dvorana Daruvar)
09:00 – početak radionica („Ja srednjoškolac“ simulacija rješavanja izazova)
10:00 – svečani protokol otvorenja Međunarodnog dana srednjoškolaca
10:30-11:45 – sportske aktivnosti
10:30-11:00 – sastanak predstavnika grupa
11:15-11:45 – okrugli stol za službene predstavnike škole i stručne suradnike na temu „Izazovi današnjice proaktivan srednjoškolac“! Jesmo li spremni na prilagodbu?“
12:00-12:45 – pauza za ručak
13:00 – zapamtite Vukovar – milenijska fotografija (Glavni gradski trg)
13:10-13:40 – projekcija filma „Naša prava“ i kratko upoznavanje s obvezama učenika – Kino „30.svibanj“ Daruvar
13:40-14:30 – Što nakon srednje škole i fakulteta? Otići ili ostati u Hrvatskoj?
14:30-15:00 – osvrt, evaluacija i druženje
15:00 – polazak kućama

Zaista smo ponosni na ovo što smo napravili. Okupiti na jednom mjestu ovoliki broj učenika  iz svih gradova i i obilježiti naš dan na ovakav način, velika je stvar. Radionice koje su se provodile bile su strukturirane i vodili su ih stručni i educirani kadrovi Udruge Impress, nositelja projekta, koji imaju bogato iskustvo u vođenju takvih radionica na međunarodnim i domaćim projektima. Sportske aktivnosti vodili su profesori iz škola, a glavni zaduženi za sportske aktivnosti bio je profesor tjelesne i zdravstvene kulture iz Gimnazije Daruvar, Emir Sulik.

Ono što je značajno je da svi problemi, odnosno izazovi, koje su učenici naveli, nisu ostali samo među njima, nego su predstavljeni na okruglom stolu s temom „Izazovi današnjice-proaktivan srednjoškolac! Jesmo li spremni na prilagodbu?“ na kojoj su sudjelovali stručni suradnici i ravnatelji škola. Također su se dotaknuli teme sprema li formalno obrazovanje učenike na kvalitetan način za tržište rada.

Naš projekt prepoznala je i Bjelovarsko-bilogorska županija na čelu sa županom, Damirom Bajsom, koji je sa svojim suradnicima svečano otvorio Međunarodni dan srednjoškolaca. Izuzetno nam je važno što je županija prepoznala važnost stvaranja kohezije među učenicima.  Također, posjetili su nas i sudjelovali na svečanom otvorenju i gradonačelnik Grada Daruvara  Dalibor Rohlik i dogradonačelnica Grada Daruvara Veronika Pilat, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu  Vladimir Bilek i predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara Tihomir Horvat.

Kroz ovaj događaj mladi su pokazali veliki potencijal i odgovornost u provođenju raznih aktivnosti.

Pokazali su da se na njih može računati. Svi roditelji, ravnatelji i profesori trebaju biti ponosni na svoju djecu i učenike jer oni su ti na kojima sve ostaje, oni su taj dio društva koji treba podržavati i razvijati.  Ova država i ovo društvo dužni su podržati svaki projekt mladih ljudi koji nastoje svoju okolinu mijenjati na bolje i graditi budućnost u Republici Hrvatskoj.

Karlo Horvat
predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske
predsjednik Vijeća učenika Bjelovarsko-bilogorske županije
koordinator Udruge srednjoškolaca Hrvatske za Bjelovarsko-bilogorsku županiju