Međunarodni tjedan djeteta

Međunarodni tjedan djeteta obilježava se u razdoblju od 2.- 8. listopada. Kroz taj tjedan bi trebalo provesti sa djecom različite radionice i aktivnosti sa naznakom na glavnu temu: “Djetinjstvo”, te im nastojati dočarati ljepotu djetinjstva kroz priču o “svijetu odraslih”.

Trajni ciljevi Međunarodnog tjedna djeteta su:

– usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu,

– organizirati posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu tijekom trajanja Dječjeg tjedna,

– pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece i

– poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu   participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire

 

 

U sklopu Međunarodnog tjedna djeteta, obilježava se i Međunarodni dan djevojčica gdje zajedničkim snagama pokušavamo osvijestiti ljude diljem RH na prava djevojčica.

 

Također kroz obilježavanje Međunarodnog tjedna djeteta podsjećamo na Konvenciju o pravima djeteta koja je usvojena 20. studenog 1989. na Općoj skupštini UN-a.

Također, danas je pravi dan da se podsjetimo na 10 dječjih zapovijedi:

  1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.
  2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
  3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me… sputavati.
  4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom. …
  5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.
  6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.
  7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
  8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.
  9. Znam da je to teško, ali nemojte da me uporedjujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.
  10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i i da vas razočarava…