29. rujna 2013

Povijest udruge

Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ Daruvar

Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ Daruvar je udruga koja je osnovana 2010. godine, a neformalno postoji od 2008. godine kao projekt Impress koji je započeo kroz Humanitarni program prikupljanja sredstava za udrugu za djecu oboljelu od malignih bolesti u organizaciji Tanje Herceg.

Udruga je u potpunosti volonterska te okuplja brojne entuzijaste i volontere koji žele pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj se nalaze. Udruga djeluje u 5 gradova u Hrvatskoj: Zagrebu, Daruvar, Novskoj, Pakracu i Garešnici, a kroz različite projekte surađuje i s brojnim drugim gradovima te kroz svoje programe i neformalnu edukaciju okuplja djecu i mlade iz cijele Hrvatske, susjednih zemalja ali i cijelog svijeta. Udruga i ima svoje predstavnike u različitim Savjetima mladih kao što su Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske (drugi mandat), Županijski savjet za mlade, Savjet za mlade grada Daruvara te su istaknuti članovi različitih Vijeća učenika ujedno članovi udruge Impress.

Udruga iza sebe ima brojne samoinicirane projekte s velikim brojem partnera kao što su: Međunarodna manifestacija mladih koja se održava i 6. godinu za redom a okuplja mlade na temama kao što su demokracija, glas mladih u društvu, predrasude, kreativnost, demokracija, ljudska prava te djeca i mladi zajedno na ljetnom edukacijskom kampu prolaze kroz neformalnu edukaciju i pripremaju zajednički program i aktivnosti za sve građane. Još jedan projekt udruge Impress koji je 4 godina za redom iskazao veliki uspjeh je i Međunarodni tjedan zdravlja koji udruga organizira u suradnji sa udrugom studenata medicine CroMsic te su na istom partneri i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivo Barbot“ Popovača te kroz Tjedan zdravlja ugošćuje brojne stručnjake, okuplja brojne studente i učenike medicinske struke.

Daljnji značajni projekti su i: Legenda o jeseni, Mala zimska avantura, Učenje francuskog s izvornim govornikom kroz igru, Humanitarna božićna priča udruge Impress, Radna akcija čišćenja Vranjevine, „Impresivni Casper“-amaterska pomoć i podrška vršnjacima, Neka učenje ne bude mučenje-poduka za učenike svih uzrasta, Tvornica ideja-zajedničko osmišljavanje novih građanskih akcija, Međunarodni dan srednjoškolaca koji je projekt u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Vijećem učenika BBŽ, zatim Kuća mogućnosti kroz koju okuplja studente, učenike i mlade na svim aktivnostima i sekcijama te stvara prostor koji je sigurno ozračje za svu djecu i mlade koji taj prostor sami kreiraju sukladno vlastitim željama, a neke od aktivnosti koje im se nude su: kreativna sekcija, modno edukativna, humanitarna, sportska, samoobrana, mažoretkinje, ples, glazbena, studentska, volonterska, organizacijska, razmjene i brojne druge aktivnosti sukladno potrebama i željama djece i mladih.

Mladi mogu i sami inicirati i voditi razne aktivnosti te se iskušati u vještinama vođenja kroz mentorstvo i stalnu podršku.

Udruga je inicirana i u potpunosti realizirana od strane mladih za mlade bez ikakve financijske i logističke potpore i samo s dobrom i velikom voljom mladih entuzijasta koji su se kroz svoje projekte, odgovornost i programe dokazali, a pod vodstvom je predsjednice udruge i idejne začetnice Tanje Herceg i Izvršnog direktora Dubravka Šopara koji prepoznaju i potpora su brojnim daljnjim talentiranim mladima.

Svi su u potpunosti volonteri te se troškovi većinom financiraju privatnim donacijama. U svojim početcima, iako vrlo aktivni mladi s jasnim vizijama, mladi nisu bili adekvatno prepoznati no to ih nije spriječilo u upornosti i entuzijazmu koji su bili spremni pridati svakoj iniciranoj aktivnosti.