21. studenoga 2015

Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan srednjoškolaca održava se u organizaciji nositelja projekta Udruge Impress Daruvar u suradnji sa suorganizatorima Vijećem učenika Bjelovarsko-bilogorske županije i Udrugom srednjoškolaca Hrvatske. Najveći je to projekt za učenike srednjoškolskog obrazovanja na području BBŽ i realizira se povodom obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca kada su se praški studenti i srednjoškolci  pokušali mirnim prosvjedom izboriti za svoja prava, ali u tome nisu uspjeli i bili su ubijeni.  Glavni cilj ovog projekta je povećati osviještenost srednjoškolaca o tome da imaju svoj dan i potaknuti ih na uključivanje u rad udruga civilnog društva koje nude neformalno obrazovanje što će im u daljnjem životu svakako pomoći. Program se održava 17.11. svake godine. Prvi puta je organiziran 2015.

Program je 2015.godine bio vrlo bogat i orijentiran prema srednjoškolcima.  Veliki broj sudionika iz svih 5 gradova BBŽ okupio se na jednom mjestu i obilježio svoj dan. Njihov dan izgledao je vrlo zanimljivo i kreativno. Događaj se sastoji od brojnih edukativnih radionica na kojima srednjoškolci iskazuju svu svoju kreativnost i na kojima do izražaja dolazi njihovo mišljenje o problemima i izazovima s kojima se oni susreću tijekom svojeg srednjoškolskog obrazovanja.  Isto tako za srednjoškolce su bile organizirane i sportske aktivnosti koje su vodili profesori iz srednjih škola. Na projektu su sudjelovali i stručni suradnici te ravnatelji škola koji su na okruglom stolu raspravljali o o proaktivnosti srednjoškolaca i o izazovima s kojima se srednjoškolci susreću. Za sve sudionike organiziran je i ručak. Nakon ručka ove smo godine milenijskom fotografijom na gradskom trgu Grada Daruvara obilježili sjećanje na Vukovar i srednjoškolci su pogledali film „Naša prava“ koji je snimila Udruga srednjoškolaca Hrvatske. Na kraju je dana srednjoškolce je čekala radionica s najzanimljivijom temom „Što nakon srednje škole i fakulteta? Otići ili ostati u Hrvatskoj?“ na kojoj su mladi predstavili svoja razmišljanja i stavove o budućnosti u našoj državi. Nakon uspješnog dana, druženja, edukativnih i sportskih sadržaja, učenici su se sa svojim voditeljima vratili svojim kućama. Sve edukativne radionice vodili su stručni kadrovi Udruge Impress Daruvar s velikim iskustvom u vođenju istih na domaćim i međunarodnim projektima.

Ono što je posebno i ono što nas najviše krasi jest to da je i ovaj projekt iniciran isključivo od strane mladih za mlade i da su svi u njemu volonteri. Time je Udruga Impress još jednom pokazala koliko mladi mogu doprinijeti zajednici . Bjelovarsko-bilogorska županija prepoznala je važnost stvaranja kohezije među učenicima i podržala naš projekt.

Vrlo je važno istaknuti i škole kojima su učenici na prvom mjestu i kojima je važno da se čuje i glas njihovih učenika na razini županije. Time su podržali sve one vrijedne volontere, srednjoškolce, koji vrijedno rade na stvaranju pozitivnih projekata u zajednici: Gimnazija Bjelovar, Komercijalna i trgovačka Bjelovar, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, Obrtnička škola Bjelovar, Srednja škola Čazma, Gimnazija Daruvar, Tehnička škola Daruvar, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Srednja škola August Šenoa Garešnica, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar.

„Sviđa mi se sama ideja ovog projekta te mi je drago što sam mogao aktivno sudjelovati. Nadam se da će  predmeti rasprave imati odjeka i da će se nešto slično realizirati i nagodinu.“

„Sve mi se svidjelo. Voljela bih da se ponovi i sljedeće godine.“

„Bilo je zanimljivo i lijepo, jako mi se svidio ovaj dan, upoznala sam puno novih ljudi i željela bih da se ponovi.“

„Pohvaljujem organizaciju koja nas je okupirala i nije bilo dosadno. Vrlo domišljate radionice, naravno i zabavne. Događaj se svakako mora ponoviti!“