Udruga ‘Impress’ uči mlade o rodnoj ravnopravnosti

U zadnja tri mjeseca mladi iz udruge Impress uspješno su organizirali čak dva međunarodna projekta za mlade. Nakon što su u listopadu prošle godine uspješno organizirali Erasmus+ projekt ‘Freedom of expression: speak free but speak no hate’, članice i članovi Udruge Impress iz Daruvara hrabro su nastavili promovirati Erasmus+ svijet u Daruvaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i Hrvatskoj.

Tako se kroz projekt ‘Gender Equality Starts Now’ koji se u Daruvaru održao od 18. do 26.studenog okupilo 24 sudionika/ice iz 7 zemalja (Armenija, Gruzija, Litva, Rumunjska, Turska, Ukrajina i Hrvatska) te u hotelu Depandansa Arcadia kreirali mali svijet za sebe u kojem su se bavili problematikom rodne neravnopravnosti.

Kroz 7 dana radionica i neformalne edukacije sudionici/e ovog projekta upoznali su se s ključnim pojmovima ove tematike. Glavni cilj projekta je bio rasprava o problemima rodne neravnopravnosti, njegovo bolje shvaćanje, jačanje partnerstva između organizacija te razvijanje budućih projektnih ideja iz područja rodne ravnopravnosti.

Partner organizacije ovog projekta bile su PINK Armenia (Armenija), Inceptus (Litva), International centre for peace an integration ICPI (Gruzija), Tineri in Europa (Rumunjska), Renaissance Institute (Turska) te NGO Unit (Ukrajina).

Svaki dan ovog projekta imao je posebnu tematiku iz područja rodne ravnopravnosti. Bilo je bitno definirati razliku između spola i roda, proučiti povijest borbe za ženska prava, naučiti što su to masculinity studies, definirati ulogu kulturoloških, povijesnih i religijskih utjecaja na rodnu ravnopravnost, promotriti kako mediji predstavljaju žene, a kako muškarce, razmotriti statističke podatke u području zaposlenja te razraditi ideje za nove projekte.

Osim što su se imali prilike susresti sa stanovnicima i mladima iz Daruvara, posebni gost ovog projekta je bio predstavnik Pravobraniteljice za Ravnopravnost spolova RH Nebojša Paunović koji je u dvosatnom predavanju sudionicima/ama projekta objasnio primjere dobre prakse, način rada njihovog Ureda, te neke od slučajeva s kojima su se susreli u svom dosadašnjem radu.

Također, kao dio projekta na društvenim mrežama podržana je inicijativa Ujedinjenih naroda (UN Women) koja se bori protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te koja se obilježava 25.studenog. Uz to su se upoznali s kampanjom Europske komisije protiv govora mržnje (No Hate Speech Movement) te naučili kako prijaviti govor mržnje.

Bitna stavka ovog projekta bilo je shvaćanje kako rodna neravnopravnost utječe na njihove osobne živote, ali i prilika da usporede razlike među svojim zemljama na koje utječu geografski, povijesni i kulturološki razlozi.

Erasmus+ projekti iz područja mobilnosti mladih i osoba koje rade s mladima za svoj cilj imaju jačanje svijesti, sposobnosti i vještina sudionika projekata kako bi oni kada se vrate u svoje organizacije po završetku projekta mogli podijeliti svoja stečena znanja te time ojačati kapacitet svoje organizacije.

Iako su se sudionici/ce projekta vratili u svoje organizacije, ovaj projekt se nastavlja, njihov zadatak i želja je da ovaj projekt i njegove ciljeve i rezultate promoviraju i šire u svojim zajednicama.

Sudionici/ce projekta ‘Gender Equality Starts Now’ tijekom tjedan dana boravka u Hrvatskoj od tima trenera/ica i organizatora/ica dobili su edukacijsku podršku, naučili važnu lekciju da je rodna ravnopravnost ljudsko pravo te su sada spremni i nadahnuti u svojim zajednicama i organizacijama djelovati kao pokretači/ce promjena.