“Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ”

„Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“trogodišnji je projekt. Nositelj projekta je Udruga Impress pod financijskom podrškom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, partneri su IV.osnovna škola Bjelovar, Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava te Bjelovarsko-bilogorska županija.

Kroz projekt „Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ“ provodimo raznovrsne radionice i aktivnosti, pružajući usluge za postizanje jednakih mogućnosti i prilika za svu djecu neovisno o ekonomskim mogućnostima njihovih roditelja i/ili skrbnika. Ovim projektom pružaju se usluge koje omogućuju i osiguravaju podršku obiteljima radi dostupnosti suvremenog načina rada sa djecom zahvaljujući programima koji su usmjereni na jačanje participacije djece.

Programom “Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ” u suradnji s Gradom Daruvarom te provedbom izvaninstitucijalnih programa želimo ukazati na problem pružanja podrške koja je nužna obiteljima u Gradu Daruvaru te okolnim područjima Bjelovarsko – bilogorske županije.

AKTIVNOSTI U SKLOPU PROJEKTA „Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ“

 

 

“HOCUS POCUS” BY IMPRESS

 

 

Volite čitati knjige ili gledati filmove o Harry Potteru? Želite biti kreativni? Pogledajte našu “Hocus Pocus” kreativnu radionicu kako bi dobili ideju na koji način možete iskoristiti drvene štapiće.

 

 

Aktivnost za male znanstvenike – I ja sam genijalac

Cilj aktivnosti je potaknuti djecu na razmišljanje, osvijestiti njihove motoričke sposobnosti i probuditi znanstvenika u sebi.

8.travnja smo iskoristili sunčan dan koji je bio savršen za isprobavanje pokusa s vodom na otvorenom.

 

 

Francuski jezik kroz igru

 

Besplatno učenje francuskog jezika kroz igru s djecom održalo se 8. travnja s početkom u 10:00 sati. Cilj aktivnosti bio je kroz igru potaknuti djecu na brže učenje i savladavanje jezika. Na prvoj radionici su djeca kroz igru i bojanje učili brojeve od 0 do 10 na francuskom jeziku.

 

Potraga za blagom

 

Potraga za blagom održala se 7. travnja s početkom u 10:00 sati u dvorištu Udruge Impress. Cilj aktivnosti bio je probuditi motoričke kompetencije i snalaženje u prostoru kod djece.

Potraga za skrivenim blagom prošla je uspješno a pobjednice su se zasladile čokoladicama koje su pronašle u skrivenoj kutijici.

 

Izgled ne vara

 

Održana radionica na temu “Izgled (ne) vara” povodom Mjeseca žena. Radionica se održala 2. travnja s početkom u 16:00 sati. Cilj radionice bio je ukazivanje predrasuda i stereotipa s kojima se žene svakodnevno susreću.

 

 

  • MOJE PRVO 𝐑𝐀𝐂̌𝐔𝐍𝐀𝐋𝐎

Edukativna radionica za djecu MOJE PRVO 𝐑𝐀𝐂̌𝐔𝐍𝐀𝐋𝐎 održala se u četvrtak, 25. ožujka s početkom u 16:00 sati. Cilj radionice bio je upoznati djecu sa pojmom računala. Djeca su na radionici vješto izradila svoja prva računala uz pomoć kartona, papira, škara i ljepila.

Djecu u svijet računala uvela je volonterka Ema Rašić.

 

NARUKVICE PRIJATELJSTVA

 

Ana Marija Radnić provela je zabavnu radionicu te pokazala svoje vještine i tehnike pletenja koncem. Odlučila je pokazati korisnicima kako samostalno vlastitim rukama napraviti šarene narukvice prijateljstva te ujedno i steći nova poznanstva sa korisnicima koji su sudjelovali na radionici.

 

MUFFIN DAY

 

Današnje popodne smo zasladili ukusnim čokoladnim Muffinima koje je pripremila i ispekla naša draga Nela Adlaf.

Muffini su bili prefini i zato jedva čekamo novu Nelinu radionicu!

Kulinarska radionica održala se 18. ožujka s početkom u 16 sati.

 

 

𝗢𝗡𝗟𝗜𝗡𝗘 𝗢𝗞𝗥𝗨𝗚𝗟𝗜 𝗦𝗧𝗢𝗟 – Prevencija 𝗿𝗶𝘇𝗶𝗸𝗮 𝗼𝗱 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗷𝗮𝗹𝗻𝗲 𝗶𝘀𝗸𝗹𝗷𝘂𝗰̌𝗲𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗶 𝘀𝗶𝗿𝗼𝗺𝗮𝘀̌𝘁𝘃𝗮 𝗱𝗷𝗲𝗰𝗲 𝘂 𝗕𝗷𝗲𝗹𝗼𝘃𝗮𝗿𝘀𝗸𝗼-𝗯𝗶𝗹𝗼𝗴𝗼𝗿𝘀𝗸𝗼𝗷 𝘇̌𝘂𝗽𝗮𝗻𝗶𝗷𝗶

 

 

  1. veljače 2021. godine u 11:00 sati održan je online Okrugli stol „Predlaganje mjera prevencije rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.“

Online Okrugli stol održao se putem ZOOM platforme, a mogao se pratiti kroz stranicu udruga-impress.hr/prevencijasiromastva te live stream kroz Facebook stranicu @udrugaimpress.

Na Okruglom stolu bili su prisutni predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, predstavnici Centara za socijalnu skrb, predstavnici jedinica lokalne samouprave te organizacije i udruge mladih i za mlade.

 

 

 

OKUPLJENI RAZLIČITI SEKTORI S CILJEM PREVENCIJE SIROMAŠTVA

 

Siromaštvo i socijalna isključenost veliki su problem u zajednici, a koliko je društvo napredno možemo vidjeti i o načinu brige za one najranjivije u društvu. S ciljem zajedničke suradnje oko ovog pitanja Impress je pozvao sve strukture društva, gradove, općine, centre za socijalnu skrb, udruge koji već doprinose i mogu još više zajednički postići u rješavanju ovog problema.

Pozvani su svi, a oni koji su ovu temu vidjeli danas kao bitnu, koji su uvidjeli važnost suradnje, odazvali se i predstavili svoj rad u ovom području su hvalevrijedni dionici okruglog stola: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Domagoj Kolačko i Nikola Vinski, iz kabineta župana BBŽ Bojana Hribljan, Centar za socijalnu skrb Grubišno Polje predstavljala je Lorena Henc, Općina Zrinski Topolovac s predstavnicom Antonija Kanešić Ivković, zamjenik gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatko Pavičić, Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava Nataša Mikić, Udruga Start Ivona Zobundžija, Centar za socijalnu skrb Čazma Ivana Marušić i Ana Vlašić, Općina Šandrovac Ivana Fočić, Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar Renata Hašpl, Udruga “Korak dalje” Daruvar Renata Žukina, Općina Rovišće Tanja Ratković, Vijeće učenika BBŽ Larija Jukić, Centar za socijalnu skrb Daruvar, IV. Osnovna škola Bjelovar Nikola Margetić.

Cijenimo što su svoje vrijeme posvetili izrazito važnom pitanju pomoći najranjivijima u društvu jer već u popodnevnim satima Impress dobio poziv zabrinutog građana za obitelj koja je radi nedovoljno sredstava socijalno isključena te smo anonimno odmah reagirali s ciljem povezivanja svih struktura društva za pomoć obitelji.

 

 

 

 

 

 

 

Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece