• info@udruga-impress.hr
  • URED TEL: +385 (0) 91 9152 621

Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece

“Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ”

„Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“trogodišnji je projekt. Nositelj projekta je Udruga Impress pod financijskom podrškom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, partneri su IV.osnovna škola Bjelovar, Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava te Bjelovarsko-bilogorska županija.

Kroz projekt „Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ“ provodimo raznovrsne radionice i aktivnosti, pružajući usluge za postizanje jednakih mogućnosti i prilika za svu djecu neovisno o ekonomskim mogućnostima njihovih roditelja i/ili skrbnika. Ovim projektom pružaju se usluge koje omogućuju i osiguravaju podršku obiteljima radi dostupnosti suvremenog načina rada sa djecom zahvaljujući programima koji su usmjereni na jačanje participacije djece.

Programom “Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ” u suradnji s Gradom Daruvarom te provedbom izvaninstitucijalnih programa želimo ukazati na problem pružanja podrške koja je nužna obiteljima u Gradu Daruvaru te okolnim područjima Bjelovarsko – bilogorske županije.

AKTIVNOSTI U SKLOPU PROJEKTA „Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u BBŽ“

 

 

“HOCUS POCUS” BY IMPRESS

 

 

Volite čitati knjige ili gledati filmove o Harry Potteru? Želite biti kreativni? Pogledajte našu “Hocus Pocus” kreativnu radionicu kako bi dobili ideju na koji način možete iskoristiti drvene štapiće.

 

 

Aktivnost za male znanstvenike – I ja sam genijalac

Cilj aktivnosti je potaknuti djecu na razmišljanje, osvijestiti njihove motoričke sposobnosti i probuditi znanstvenika u sebi.

8.travnja smo iskoristili sunčan dan koji je bio savršen za isprobavanje pokusa s vodom na otvorenom.

 

 

Francuski jezik kroz igru

 

Besplatno učenje francuskog jezika kroz igru s djecom održalo se 8. travnja s početkom u 10:00 sati. Cilj aktivnosti bio je kroz igru potaknuti djecu na brže učenje i savladavanje jezika. Na prvoj radionici su djeca kroz igru i bojanje učili brojeve od 0 do 10 na francuskom jeziku.

 

Potraga za blagom

 

Potraga za blagom održala se 7. travnja s početkom u 10:00 sati u dvorištu Udruge Impress. Cilj aktivnosti bio je probuditi motoričke kompetencije i snalaženje u prostoru kod djece.

Potraga za skrivenim blagom prošla je uspješno a pobjednice su se zasladile čokoladicama koje su pronašle u skrivenoj kutijici.

 

Izgled ne vara

 

Održana radionica na temu “Izgled (ne) vara” povodom Mjeseca žena. Radionica se održala 2. travnja s početkom u 16:00 sati. Cilj radionice bio je ukazivanje predrasuda i stereotipa s kojima se žene svakodnevno susreću.

 

 

  • MOJE PRVO 𝐑𝐀𝐂̌𝐔𝐍𝐀𝐋𝐎

Edukativna radionica za djecu MOJE PRVO 𝐑𝐀𝐂̌𝐔𝐍𝐀𝐋𝐎 održala se u četvrtak, 25. ožujka s početkom u 16:00 sati. Cilj radionice bio je upoznati djecu sa pojmom računala. Djeca su na radionici vješto izradila svoja prva računala uz pomoć kartona, papira, škara i ljepila.

Djecu u svijet računala uvela je volonterka Ema Rašić.

 

NARUKVICE PRIJATELJSTVA

 

Ana Marija Radnić provela je zabavnu radionicu te pokazala svoje vještine i tehnike pletenja koncem. Odlučila je pokazati korisnicima kako samostalno vlastitim rukama napraviti šarene narukvice prijateljstva te ujedno i steći nova poznanstva sa korisnicima koji su sudjelovali na radionici.

 

MUFFIN DAY

 

Današnje popodne smo zasladili ukusnim čokoladnim Muffinima koje je pripremila i ispekla naša draga Nela Adlaf.

Muffini su bili prefini i zato jedva čekamo novu Nelinu radionicu!

Kulinarska radionica održala se 18. ožujka s početkom u 16 sati.

 

 

𝗢𝗡𝗟𝗜𝗡𝗘 𝗢𝗞𝗥𝗨𝗚𝗟𝗜 𝗦𝗧𝗢𝗟 – Prevencija 𝗿𝗶𝘇𝗶𝗸𝗮 𝗼𝗱 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗷𝗮𝗹𝗻𝗲 𝗶𝘀𝗸𝗹𝗷𝘂𝗰̌𝗲𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗶 𝘀𝗶𝗿𝗼𝗺𝗮𝘀̌𝘁𝘃𝗮 𝗱𝗷𝗲𝗰𝗲 𝘂 𝗕𝗷𝗲𝗹𝗼𝘃𝗮𝗿𝘀𝗸𝗼-𝗯𝗶𝗹𝗼𝗴𝗼𝗿𝘀𝗸𝗼𝗷 𝘇̌𝘂𝗽𝗮𝗻𝗶𝗷𝗶

 

 

  1. veljače 2021. godine u 11:00 sati održan je online Okrugli stol „Predlaganje mjera prevencije rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.“

Online Okrugli stol održao se putem ZOOM platforme, a mogao se pratiti kroz stranicu udruga-impress.hr/prevencijasiromastva te live stream kroz Facebook stranicu @udrugaimpress.

Na Okruglom stolu bili su prisutni predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, predstavnici Centara za socijalnu skrb, predstavnici jedinica lokalne samouprave te organizacije i udruge mladih i za mlade.

 

 

 

OKUPLJENI RAZLIČITI SEKTORI S CILJEM PREVENCIJE SIROMAŠTVA

 

Siromaštvo i socijalna isključenost veliki su problem u zajednici, a koliko je društvo napredno možemo vidjeti i o načinu brige za one najranjivije u društvu. S ciljem zajedničke suradnje oko ovog pitanja Impress je pozvao sve strukture društva, gradove, općine, centre za socijalnu skrb, udruge koji već doprinose i mogu još više zajednički postići u rješavanju ovog problema.

Pozvani su svi, a oni koji su ovu temu vidjeli danas kao bitnu, koji su uvidjeli važnost suradnje, odazvali se i predstavili svoj rad u ovom području su hvalevrijedni dionici okruglog stola: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Domagoj Kolačko i Nikola Vinski, iz kabineta župana BBŽ Bojana Hribljan, Centar za socijalnu skrb Grubišno Polje predstavljala je Lorena Henc, Općina Zrinski Topolovac s predstavnicom Antonija Kanešić Ivković, zamjenik gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatko Pavičić, Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava Nataša Mikić, Udruga Start Ivona Zobundžija, Centar za socijalnu skrb Čazma Ivana Marušić i Ana Vlašić, Općina Šandrovac Ivana Fočić, Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar Renata Hašpl, Udruga “Korak dalje” Daruvar Renata Žukina, Općina Rovišće Tanja Ratković, Vijeće učenika BBŽ Larija Jukić, Centar za socijalnu skrb Daruvar, IV. Osnovna škola Bjelovar Nikola Margetić.

Cijenimo što su svoje vrijeme posvetili izrazito važnom pitanju pomoći najranjivijima u društvu jer već u popodnevnim satima Impress dobio poziv zabrinutog građana za obitelj koja je radi nedovoljno sredstava socijalno isključena te smo anonimno odmah reagirali s ciljem povezivanja svih struktura društva za pomoć obitelji.

 

VAŽNOST DOSTUPNOSTI INFORMACIJA ZA RURALNE SREDINE

Općine i naselja diljem Republike Hrvatske često pružaju manje prilika za djecu i mlade od urbanih sredina, a time djeca ruralnih sredina imaju veći rizik od socijalne isključenosti i daljnjeg napretka u životu.

 

Samo neke od prilika koje osobe većih gradova na spram manjih sredina imaju su: dostupnost izvanškolskih aktivnosti, različitost izvannastavnih aktivnosti, dostupnost različitim metodama učenja unutar redovnog obrazovanja, neformalne edukacije, znanja o mogućnostima u EU, prilika za daljnje obrazovanje, stjecanje važnih vještina za zapošljavanje, mogućnost socijalne i psihološke podrške, mogućnosti pomoći pri učenju, prometna povezanost, roditeljski obrazovni kapital.

Kako bismo se približili rješavanju tog gorućeg problema Osnovna škola Đulovac s područnim školama u suradnji s Udrugom Impress, koja je dio informacijske mreže Europske komisije „EURODESK“, bavi se prevencijom problema ruralnih sredina kroz projekte:

„Prevencija rizika od socijalne isključenosti i siromaštva djece BBŽ“ pod podrškom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, „STEM junaci“ pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja te SAFEBOOK- radionice za prevenciju vršnjačkog nasilja, Cyberbullying. Na radionicama sudjeluju i volonteri Europskih snaga solidarnosti.

 

 

 

MAŽORETKINJE

 

Mažoretkinje udruge Impress iz Daruvara, Bastaja i Đulovca sudjelovale su na Županijskoj smotri učeničkih zadruga BBŽ u Osnovnoj školi u Đulovcu!

Naše mažoretkinje su svojim nastupima otvorile program smotre, kako smo se proveli pogledajte u nastavku:

 

DRUŠTVENE IGRE

Benefiti igranja društvenih igara za razvoj djeteta su veliki. Tim više što, primjerice, video igre danas sve više zaokupljaju dječji svijet čineći ih socijalnim invalidima. Iako video igre pružaju razne aspekte “multiplayera” – igre s više igrača, djeca te igrače fizički ne vide niti su u fizičkoj interakciji s njima. Druženje na daljinu ne smatram pravom socijalizacijom jer nedostaje cijeli spektar onoga što čini pravu socijalizaciju.

U ključne benefite definitivno spadaju socijalizacija, komunikacija i edukacija. Djeca se uz igru za stolom nauče međusobno komunicirati jer igre često u sebi nose elemente pregovaranja, trgovine i svega onoga što čini realni svijet. Zajedno se druže i zabavljaju, pa je socijalizacija na iznimno visokom stupnju pri igranju društvenih igara. I treće, edukacija je u modernim igrama sveprisutna jer igre snažno potiču razne vještine kod djece: spretnost, brzinu reagiranja, asocijativnost, razvoj taktike i strategije, donošenje odluka i praćenje strukture pravila. Dakle, cijeli niz raznih pozitivnih aspekata je prisutan pri igranju društvenih igara za stolom.

Oni malo stariji sebe pronalaze u raznim strateškim i asocijativnim igrama gdje se mogu nadmetati sa svojim vršnjacima na raznim nivoima koje neka igra pruža. Malo manji igrači igrati će igre koje su više vezane uz spretnost i brzinu reakcije, asocijacije, te s raznim slagalicama. U ovom svijetu za svakoga uvijek ima ponešto u čemu će se pronaći.

 

 

LIKOVNE RADIONICE

Likovne radionice osmišljene su na način da u djetetu potaknu ono najbolje kroz odgoj iz područja umjetnosti. Djeca kroz likovno stvaranje usvajaju različite tehnike rada, razvijaju koncentraciju te sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja. glavni je cilj da djeca istražuju svijet oko sebe i na taj način razviju osjećaj samopouzdanja, sigurnosti, samostalnosti i samokontrole. Radi se, dakle, o karakteristikama koje su temelj za razvoj svakog djeteta, ali su ujedno i poticaj za daljnje učenje i istraživanje.

 

 

LIKOVNE RADIONICE

Likovne radionice osmišljene su za djecu predškolskog i školskog uzrasta (od 4 do 18 godina).
Buđenje znatiželje i otkrivanje individualnih sklonosti prema likovnom izrazu jedan je od osnovnih zadataka, posebno kada je riječ o likovnom odgoju i edukaciji najmlađih. Likovnim radionicama, prilagođenim djeci predškolskog i školskog uzrasta nastojat ćemo ih uvesti u svijet umjetnosti, pobuditi u svakom djetetu radost individualnog stvaranja i likovnog izražavanja. U prostorima udruge Impress, uz prikazivanje filmova, slušanje glazbe i uporabu ostalih tehničkih pomagala, stvoreni su primjereni uvjeti za rad likovne radionice. Pod stalnim nadzorom korisnici će svladavati nužna znanja i umjetničke vještine, potrebne svakom koji želi kročiti nepoznatim putevima umjetnosti.

KULINARSKE RADIONICE

Radionica je to na kojoj se djeca zabavljaju, druže i uče. Cilj radionice je potaknuti kod djece interes za pripremu i konzumiranje svježih i zdravih namirnica. U udruzi Impress djeca će naučiti pripremiti jednostavna jela. Mališani  će postati pravi mali chefovi! Kuharske radionice potiču kod djece samopouzdanje, samostalnost, inicijativu, timski rad, kreativnost u upotrebi namirnica koje imaju kod kuće, mogućnost istraživanja novih kombinacija okusa te uživanje u konzumiranju onoga što su napravili.

 

U okviru projekta „Prevencija rizika od siromaštva i socijalne isključenosti“ udruga Impress osigurava psihosocijalnu podršku učenicima i učiteljima iz Osnovne škole Đulovac i Bastaji.

Što su nam poručili iz škole pogledajte OVDJE